Kallavfettning

Kallavfettning - Den Kompletta Guiden!

Kallavfettning är extremt effektiv för att avlägsna salt, smuts och tjära från din bil. 

I den här guiden går vi igenom när du ska använda ett kallavfettningsmedel och vad du måste vara särskilt uppmärksam på. 

Du får också en inblick i effektiviteten och inspiration till vad du ska tvätta bilen med efter att du har använt ett kallavfettningsmedel. 

Läs mer nedan ⬇️

TILL KallAVFETTNING ANVÄNDER VI OSS AV DENNA PRODUKTEN

Turtle själv kallar det för tixotrop nedbrytare, som en ersättning för en kolnedbrytare. I vår värld är det ungefär samma sak. Den har vunnit flera internationella tester och senast 2021 i Vibilägare.


Det är en extremt effektiv kallavfettare mot smuts, salt, vägfilm och tjära. 


Se här hur Matthias använder den på sin Renault Clio, som har körts på nylagd asfalt.

HUR ANVÄNDER DU EN KallAVFETTNING

Kallavfettaren är mycket effektiv att använda när bilen är särskilt smutsig och du inte vill dela upp tvättprocessen i många olika moment. Traditionellt (om du har tjärfläckar på din bil) använder du en tjärborttagare och applicerar sedan en kraftig förtvätt på bilen. Därefter eventuellt en snöskum, och sedan fortsätter du med tvätten. 


Med kallavfettaren slipper du tjärborttagaren, förtvätten och eventuellt snöskum i ett enda steg. Den är extremt effektiv att använda, särskilt på vintern när det finns extra mycket smuts på bilen och man inte vill lägga lika mycket tid på bilvård som på sommaren. 


Det är också extremt effektivt för dig som har en MC där fettstänk från kedjan träffar flera olika oönskade ställen. Du kan enkelt ta bort den med kallavfettaren här.


VAD BEHÖVER JAG VARA SÄRSKILT UPPMÄRKSAM PÅ

När du använder kallavfettning använder du också kraftfulla kemikalier på din bil. Detta innebär att om du har något vax eller lackskydd på din bil kommer det att försämra effektiviteten hos vaxet eller annat lackskydd. 

Det betyder inte att du inte bör göra det, eftersom du enkelt kan förstärka skyddet igen. Kallavfettning kan dessutom vara svår för fönsterlister och plast. Undvik därför att spraya produkten direkt på dessa, eftersom den kan missfärga området vid långvarig exponering. 

SÅ ANVÄNDER DU KALLAVFETTNING

När du behöver använda kallavfettning ska du använda det på en torr lack. Spraya bara en klick av produkten över bilens nedre halva (vanligtvis). Undvik plast och lister på fönstren. Turtle Extreme Prewash-T fastnar otroligt bra på lacken och tar mycket lång tid att torka in. Detta ger produkten en lång verkningstid:

Et lag af koldaffedter på bilen

Låt det sitta i cirka 10 minuter innan du sköljer av det igen. Det viktigaste är att inte låta den torka in. Se vilken effekt den börjar få på även fast tjära:

Koldaffedteren er i gang med at arbejde

Ta och skölj sedan bort den. Det är en bra idé att använda en högtryckstvätt.

Afspulning af koldaffedter

Titta bara på hur mycket av smutsen är borta:

90% ren bil efter afspulning af koldaffedter

TVÄTTA BILEN EFTER KALLAVFETTNING

Även om bilen nu ser ganska ren ut har kallavfettaren lämnat ett "lager" på bilens ovansida, vilket hindrar det underliggande lackskyddet från att fungera. Trots sköljningen måste bilen tvättas fysiskt. 

För detta rekommenderar vi att du använder följande schampo och tvättsvamp:

194.95 kr
103.95 kr

Schampon är speciella eftersom de innehåller både kraftfulla rengöringsmedel som kan ta bort färska tjärfläckar, vanlig vägfilm och bryta ner kolrester, samtidigt som de ger en touch av lackskydd (polymerbaserat, så det fungerar på praktiskt taget alla ytor). Tvättsvampen är extremt mjuk och är idealisk för att användas för att tvätta med denna metod i framtiden (använd den inte till något annat eftersom det kan finnas tjärrester kvar efter tvätt).


Om det finns ställen där du inte har applicerat kallavfettning, se till att skölja ytan ren. Tvättmetoden med Super Wash är lite annorlunda än vanligt, eftersom Super Wash hälls direkt på svampen och sedan tvättar du ett område:

Super Wash fra Turtle kommes i vaskesvampen

När du tvättar ett område kommer du att se att vattnet avlägsnas tack vare den inbyggda tätningsmedlet i tvättprodukterna och att resterande kolavlagringar avlägsnas från lacken. Eventuella tjärrester som blir kvar kan du kanske ta bort, men avstå från att gnugga bort dem direkt - det är bättre att ta med dem i nästa tvätt och låta kallavfettaren göra det "tunga" arbetet:

Rester af tjærepletter

När du har tvättat ett område ska du skölja tvättsvampen i en hink med rent vatten. Du kan överväga att ha två hinkar - en som du sköljer svampen i ordentligt och en som du doppar den i för att fukta den innan du applicerar schampo.

Skyl vaskesvampen når du har taget et panel

Till skillnad från kallavfettaren måste du arbeta lite snabbare med schampot eftersom det lämnar ett lackskydd. Det kan lämna en vit hinna på lacken om du inte sköljer av det tillräckligt snabbt. Så antingen tar du hela bilen snabbt, eller så arbetar du med några paneler i taget och sköljer sedan av med rent vatten. 

När du har tvättat hela bilen och sköljt av den behöver du bara torka av bilen.

Produkter som används:

103.95 kr
194.95 kr

Vanliga frågor om kallavfettning

  • Vanliga frågor

Kan kallavfettning skada min lack?

Nej, kallavfettning skadar inte lacken, men försämrar det lackskydd du har på bilen.

Var ska jag inte använda kallavfettning?

Undvik plast och lister.

Måste jag tvätta bilen efter att ha använt kallavfettning?

Ja - det är vår tydliga rekommendation att tvätta bilen efter kallavfettningen.