Biltvätt utan rinnande vatten och högtryckstvätt? Du kan inte göra det !?" Och det stämmer faktiskt – eller det vill säga, fram till för några år sedan gick det inte att tvätta en bil för hand utan rinnande vatten. Och frågar man en professionell återförsäljare idag så kommer säkert flera också att insistera på att tvättmetoden med 2 hinkar, rinnande vatten och högtryckstvätt är den enda rätta tvättmetoden.


Anledningen till detta är att biltvätt handlar om att röra lacken så lite som möjligt – men så långt det går bara med vatten och tvål.

Men med så mycket annat förbättras bilvårdsprodukter hela tiden, nya tillkommer etc. I sammanhanget används också produkter över hela linjen – och det finns alltid människor som försöker göra saker på ett annat sätt.


Rinseless Wash är en relativt "ny" tvättmetod - men helt klart en metod som har kommit att bli. Det är för dig som inte har tillgång till rinnande vatten, eller inte vill lägga pengar på massor av utrustning – eller bara vill tvätta din bil själv, bara mycket snabbare.


Det låter dig tvätta din bil i garaget, på parkeringen och på vintern.


Rinseless handlar generellt sett om att "bara" torka av smutsen från bilen. När vi lägger "bara" i apostrof handlar det om att vara riktigt försiktiga, och torka på "rätt sätt" För i den här tvättmetoden rör vi direkt på en smutsig bil med en fuktig mikrofiberhandduk, torkar efter - och sedan är vi inne på principen klar.


För att utföra en Rinseless tvätt behöver du följande:

Tvätta bilen själv - Så gör du!

Vi älskar att tvätta bilar. Vissa kommer att kalla oss nördar eller freaks. Det är därför vi kallar oss CarCare Freaks, eftersom vi är fanatiska med att våra bilar och vill ta hand om dem så bra som möjligt, med de bästa bilvårdsprodukterna! 


Vårt uppdrag är att få dig att glömma biltvätten och börja tvätta din bil själv. För även om vi är bilvårdsnördar – så är enkel och bra biltvätt ingen rocket science.


Alla kan tvätta sin bil för hand! Men man måste ju börja någonstans. Så här är vår kompletta guide till hur du tvättar din bil – och vilka produkter och tillbehör du behöver.


Om du läser denna guide så lovar vi att du kommer ha alla verktyg som du behöver för att börja tvätta och underhålla din egen bil, motorcykel eller husvagn och att du inte minst får en inblick i vilka bilvårdsprodukter som ska användas för vilket ändamål. 

Vashehånd med sæbe på bil

"Jaha, om jag ska tvätta min bil själv, då krävs det väl mycket redskap och mycket biltvårdsprodukter, vilket är dyrt - och så tar det väl lång tid?"

Nej – Det behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Men ärligt talat, med rätt utrustning och rätt bilvårdsprodukter underlättar processen. Men det underbara med den här världen är att rätt produkter kan göra en otrolig skillnad. Ta till exempel och lägg till ett schampo av hög kvalitet till ditt sortiment. Du kommer att kunna se och känna skillnaden direkt! Men mer om det senare.

Vad handlar biltvätt och bilvård om?

Vid biltvätt, när vi pratar exteriör bilvård – så handlar det om att röra lacken så lite som möjligt med annat än vatten och tvål. Ju mer du rör bilen – desto större är risken att repa bilen när du tvättar den. Detta innebär givetvis att korrekt behandling av din bil utesluter alla typer av biltvättar! Om du har hört något annat så konstaterar vi det gärna en gång för alla. Du kan INTE utföra en repfri tvätt i en biltvätt!


Du kan alltså inte komma runt att tvätta din bilt för hand.


Dessutom handlar bilvård också om att skydda lacken efter tvätt med några fasta produkter. Produkternas uppgift kan variera. Men kort sagt så är vi ute efter följande:

 1. Skydda lacken från UV (solstrålar), nederbörd (tjära, flygrost, trafikfilm), fågelspillning (vilket vi har gott om i Sverige) och yttre faktorer som kan skada lacken.
 2. En otrolig lack.
 3. Applicera ett lackskydd som ser till att underlätta framtida biltvättar (smuts får det svårare att fastna).

En bra biltvätt.... Vad ska jag använda och varför?

Det finns inte ett svar eller en metod som svar på denna frågan. Det är viktigt att ha i åtanke! Å andra sidan finns det många metoder som du kan använda dig av som  – dvs. få bilen ren på ett skonsamt sätt.


Vi kommer att fokusera på 3 olika metoder i denna guiden. Metoderna ska ses som input på hur du KAN köra det – men de är inte nödvändigtvis de enda 3 sätten att göra saker på.


Det viktigaste för oss är att dessa guider ger dig inspiration till att göra det på det sätt som fungerar för dig!


Metoderna, eller teknikerna som vi också kallar dem, inkluderar olika bilvårdsprodukter och tillbehör för biltvätt. Vissa tekniker fungerar utmärkt ensamma, medan andra kan användas under speciella förhållanden. Det kan t.ex. vara om man inte har tillgång till rinnande vatten.


Samma för alla metoder är att de ska utföras i skuggan.

Metod 1 för biltvätt: 2 tvätthinkar - Den stensäkra metoden!

Metoden med 2 tvätthinkar är, som vi säger - ett stensäkert sätt att tvätta bilar på en skonsamt vis. Med enkel övning kan du utföra en "100% säker" tvätt av din bil - och resultatet kan ses direkt.


Det är klart den metoden som kräver flest bilvårdsprodukter och tillbehör – men återigen. Utrustningen här gör skillnaden i den repfria biltvätten.


Du kommer behöva:

 1. Rinnande vatten från en trädgårdsslang - Helst en högtryckstvätt.
 2. En skumlans eller en skumspruta tillsammans med en förtvättprodukt eller ett schampo med samma egenskaper.
 3. Två tvätthinkar med Grit Guards och gärna en Wash Board.
 4. Ett högkvalitativt schampo för själva tvätten.
 5. En högkvalitativ tvätthandske eller tvättsvamp till handtvätten.
 6. Ett par högabsorberande mikrofiberhanddukar i bra kvalitet att torka av bilen med, efter tvätt.

Dricks! Vill du komma igång snabbt? Ta då en titt på ett av våra kompletta produktpaket för biltvättar >>

Product not found. Have you uploaded products to your store?

Den professionella guiden till manuell biltvätt - Tvätta din bil steg för steg

Här hittar du en guide om hur du uppnår det bästa resultatet genom att göra det själv biltvätt och varför vart och ett av stegen nedan är användbara eller nödvändiga.

 1. Avspolning.
 2. Förtvätt.
 3. Avspolning.
 4. Handtvätt.
 5. Avsploning.
 6. Avtorkning.

1.Skölj av med vatten

Processen går ut på att ta bort så mycket smuts från bilen som möjligt. Dvs. i denna process, spola bort så mycket smuts från ytan som möjligt. Börja alltid från taket och jobba dig nedåt (detta gäller även alla tvättmoment), eftersom smutsen följer gravitationen. Spola sedan av tak, sidor och sedan fram och baksida.


Fördelen med att ha en högtryckstvätt i detta steg är att du har ett högre tryck att arbeta med. Och högre tryck kan ta bort mer smuts. Då frågar du säkert; "Jaha, kan inte högtryckstvätten skada min lack"? Ja, om den är tillräckligt stark och om du har ställen där lacken börjat flagna eller tappa.


Vi brukar säga att om det gör ont i handen – så gör det också ont i lacken. Så om du är osäker på hur nära du kan gå med högtryckstvätten, spola på din egen hand. När det gör ont i handen, så vet man det ungefärliga maximala avståndet som du kan spola på. (Se upp, det kan göra ont!)

Spul taget af med vand
Nedspul glas og bagrude med vand
Spul sider af bilen af med vand
Spul særligt i kanter og false

2. Förtvätt

Förtvätten ska inte förväxlas med det första steget. Där avsköljning handlar om att skölja bort så mycket smuts som möjligt från lacken, handlar förtvätt om något helt annat. Förtvättens uppgift är att mjuka upp smutsen som sitter på lacken. Ju mindre smuts som fastnar när du går till handtvätt, desto mindre energi behöver du lägga på detta steget och därigenom minskar du risken för att lacken repas.


Bäst resultat får du om du har en högtryckstvätt. För då har du möjlighet att koppla en skumlans. Skumlansen kan, som namnet antyder, hjälper till att göra ett tjockt skum som fördelas över bilen. Det gör den genom att blanda vatten, tvål och luft.


I skumlansen blandar man vanligtvis bilschampo eller en dedikerad förtvättsprodukt med vatten. Blandningsförhållandet på biltvål beror på vilken produkt du använder. Följ tillverkarens eller vår beskrivning av produkten. Om du blandar tjockare än det rekommenderade blandningsförhållandet, misströsta inte. Ovanpå skumlansen kan du dosera hur mycket produkt som ska sugas upp. Blir blandningen lite för tunn kan du justera till minus (då kommer du att dosera en tjockare blandning). Omvänt, om skummet blir för tjockt kan du justera mot pluset (ger en tunnare blandning).

Angelwax Fastfoam hældes i flaske

Angelwax fastfoam hälls på flaska

Angelwax Fastfoam blandingsforhold

Angelwax Fastfoam blandningsförhållande ca. 1:9

Skumlansen fyldes op med vand og er nu klar

Skumlansen är fylld med vatten och är nu klar

Så hur tjockt ska skummet vara? Tjockt skum ser fräckt ut – men är inte nödvändigtvis det bästa. Vissa produkter skummar mer än andra och det är till stor del en kombination av högtryckstvätt, avsköjlning och skumlans som gör skillnaden.


Men det är klart – skummet måste ha någon form av tjocklek så att det kan fästa på ytan.


Den ska vara så tjock att man kan täcka bilen och skummet kan sitta på bilen i 4-7 min och sakta rinna av. Anledningen till att den måste kunna sitta den tiden är att det är under denna tid som skummet ska mjuka upp smutsen på lacken och i bästa fall lyfta upp den från ytan och dra ner den från bilen i takt med att det rinner av.

Skum på taget af bil
Side af bil dækket af skum
Front af bil dækket ind i skum
skumlanse og front af bil dækket ind
skumlanse sprøjter skum på bil closeup
Godt med skum på siden af bilen
Dryppende skum fra hjulkasse
Skum der begynder at løbe af siden af bilen
skum løber af bund af bil
skum på nederste del af bil
skum ved sidespejl
skum næsten løbet af bilen

Rekommenderade produkter för förtvätt:

Product not found. Have you uploaded products to your store?
Product not found. Have you uploaded products to your store?

3. Avspolning

När skummet har suttit i 4-7 minuter är det nu dags att skölja igen som i steg 1. Se till igen här för att börja uppifrån av bilen och jobba dig nedåt. Var extra uppmärksam på ställen som är extra smutsiga, och skölj lite extra.

Afspulning påbegyndes
taget afspules på bilen
Nedspul glas med vand
Resten af bilen afspules

4. Handtvätt

Detta är den process genom vilken du potentiellt kan skada din lack. Men läs vidare här – det kommer inte att hända!


Vad vi använder i processen:


2 tvätthinkar med Grit Guards och Wash Board, en tvätthandske eller tvättsvamp och så vårt schampo. Här spelar det en enorm roll vilken tvål du använder för biltvätt. Det är enorm skillnad på tvålarnas förmåga att rengöra bilen!


Anledningen till att vi har 2 hinkar i spel är att i den ena hinken har vi rent vatten och den andra vårt tvålvatten. I båda hinkarna hittar vi en Grit Guard och längre ner i hinken med det rena vattnet hittar vi en Wash Board.


En Grit Guards funktion är att se till att smutsen vi inte kan undvika att få med i tvätthandske - stannar i botten av hinken när vi doppar/rengör tvätthandsken i tvätthinken. Grit Guard har små lameller som ser till att smutsen stannar i botten och inte kan virvlas upp i hinken. Detta minskar risken för att vi drar tillbaka den smuts som vi redan tvättat av bilen på tvätthandsken. Samtidigt har Grit Guard funktionen - att man kan gnida tvätthandsken mot den, så att smuts lättare lossnar från tvätthandsken.

Att just gnugga tvätthandsken mot en Grit Guard har nyligen blivit lättare med en Wash Board. Eftersom den står lodrätt upp på sidan av hinken.


Fyll en hink med rent vatten. Den andra hinken fyller du till 2/3 med vatten. Häll sedan ditt schampo i hinken. Läs instruktionerna på schampot i fråga och dosera därefter.


Fyll sedan resten av hinken med en hård stråle (ev med din högtryckstvätt) så att blandningen skummar upp.


Du har nu 2 tvätthinkar. En med rent vatten och en med schampo.

Vaske og skyllespand

Disk- och sköljhink

Vaskespanden fyldes 2/3 op med vand

Fyll tvättstället till 2/3 med vatten

Auto Finesse autoshampoo ved spand

Auto Finesse bilschampo

Auto shampoo kommes i spand

Tvål kommer in

Sæben skummes med hård stråle

Resten av hinken är fylld med en hård stråle


Sæbe er skummet op i spand

Tvålen är skummad

Nu är det dags att börja handtvätta din bil. Doppa tvätthandsken i hinken med tvålvatten och börja tvätta från taket och jobba dig nedåt. Arbeta på en yta som är lika stor som din armlängd kan nå. Om din bil är väldigt smutsig kan du göra ytorna lite mindre – eftersom du kommer att plocka upp mer smuts på vägen. Biltvätt sker alltid i raka linjer; Framåt / bakåt, upp / ner. Aldrig i cirkulära rörelser. Om du plockar upp smuts och cirkulerar - kommer reporna att synas mycket tydligare och blir svårare att ta bort än linjära repor.

Vaskepad ved spand

Ta din tvätthandske eller tvättsvamp

Vaskepad dyppes i spand

Doppa i tvätthinken med bilschampot

Lad lidt vand løb af din vaskepad

Ta med dig så myket tvål du kan i handsken

Vask med autoshampoo på taget

Börja från toppen av bilen

Fortsæt på siden af bilen med vask

Fortsätt på sidan av bilen

Efter hvert pas vaskes vaskepad

Mellan varje pass ska tvätthandsken sköljas av

Skyl vaskepad grundigt

Använd sköljhinken för detta

Kontroller om din vaskepad er ren

Kontrollera att tvätthandsken är fri från smuts

Dyp vaskehånd igen

Doppa sedan i tvätthinken igen med bilschampot

Vask videre på siden af bilen

Fortsätt tvätta bilen

Vask vinduer med vaskepad

Tvätta även fönster, glas och lampor

Slut af med den nederste del af bilen

Avsluta med den nedre delen av bilen

Utsätt inte lacken för något tryck - även om smutsen inte direkt lossnar från bilen. Utan gå tillbaka till området och tvätta så lossnar det nog. Om det inte gör det är det troligen nederbörd som måste lossas på annat sätt. Mer om det i en annan guide.


När du har tvättat av en yta, ta tvätthandsken och skölj den i hinken med det rena vattnet. Se till att gnugga tvätthandsken väl mot din Grit Guard eller Wash Board så att du får loss så mycket smuts som möjligt. När du tvättar en bil för hand är det viktigt att du inte drar smuts runt lacken.


Ta sedan upp tvätthandsken och vrid vattnet ur den. Gärna brevid tvätthinken. Titta gärna på tvätthandsken. Finns det fortfarande synlig smuts på den, doppa den igen i hinken med det rena vattnet tills den är helt ren igen.


Tillbaka med tvätthandsken i hinken med tvålvatten och sedan tillbaka på bilen.


Dvs. i denna process går du från tvätthinken med tvål, till bil, till tvätthinken med rent vatten och upprepar. Med denna metod ser du till att det alltid är rent tvålvatten som du har tvättat din bil med.


Efter rengöring av taket, ta sidorutorna, vindrutan och bakrutan. Därefter föredrar vi sidan av bilen, slutar sedan med fram och bak på bilen. Dvs. de ställen där bilen potentiellt är smutsigast.


När du tvättar sidan av bilen räcker det att du tvättar 2/3 av bilen, du tar botten av sidorna i slutet. Det är delen längst ner eller under dörrarna.

När du är klar ska du helst ha en hink (sköljhink), med smutsigt vatten – och en hink med rent tvålvatten. Om så är fallet – så har du med största sannolikhet utfört en perfekt biltvätt!

Beskidt vand fra skyllespand

Smutsigt vatten från sköljhinken

Alt vand hældes ud

Allt vatten hälls ut

Snavs i bunden af spand fra bilen

Smuts från bilen i botten av hinken

En tankeställare! Om du bara använde en hink - då skulle du tvätta bilen i bilens egen smuts!


Rekommenderade produkter för biltvätt:

5. Avspolning

Sedan är det dags att skölja bort den återstående tvålen från lacken. Återigen, uppifrån och ner.


När du har sköljt av – gå gärna en runda runt bilen. Om du hittar några ställen där du inte har tvättats, gå tillbaka till steg 4. och utför rätt handtvätt på området en gång till.

Sidste afskyldning af bilen på toppen
Sidste afskylning af bilen
Sidste afskylning af bilen
Sidste af bilen afspules

6. Avtorkning

Återigen - ett ställe där vi bör vara lite försiktiga. Det kan hända att det finns lite smuts kvar i hörn och kanter där det är extra svårt att komma åt. Och när du sedan sköljer av bilen igen kan en del av det komma ut som kanske inte har runnit av bilen helt.


Vi rekommenderar att använda ett par våffelvävda mikrofiberhanddukar eller ett par läckra "fluffiga" mikrofiberhanddukar som kan suga upp mycket vatten för detta steg.


Avtorkningen startar precis som med allt annat i denna guid från toppen av bilen och ner.


Vik ut handduken till full storlek – och börja i ena änden av taket på bilen. Du kan antingen försiktigt dra handduken över bilen, eller lämna den tills den har sugit upp vattnet på ytan – och sedan flytta den till en ny blöt plats. Torka eventuellt efter med en ny torr handduk där handduken har legat. Denna teknik fungerar riktigt bra på bilens horisontella ytor, men är lite svårare på de vertikala ytorna.


Därefter fortsätt sedan till fönstren, sidorna av bilen, framsida och till sist bakluckan. Precis som handtvätten, avslutar du med att torka de sista 4/5 på slutet. Det vill säga de platser där bilen potentiellt var smutsigare.


Under tiden, vänd/vik gärna handdukarna – så att du alltid torkar med en torr sida. Genom att vända och vika ihop handduken så minskar du risken för att smuts kan repa sig på bilen.

Sidste afskyldning af bilen på toppen
Mikrofiber håndklæde på bil
Træk mikrofiber håndklæde
Mikrofiber håndklæde på spejle
Tør siden af bilen af med mikrofiber håndklæde
Bil aftørret bagfra
Bil aftørret fra siden

Är du klar nu?


Nu är du faktiskt klar. Med rätt biltvättsprodukter har du nu en ren och vacker bil. Du kanske saknar perfekta fälgar och dörrtrösklar – men mer om det senare. Kan det vara så att du borde läsa om de 2 andra tvättteknikerna?

Metod 2: Rinseless Wash – Biltvätt hemma utan rinnande vatten

 • Tvätthink.
 • Rinseless tvättprodukt.
 • 3-6 mikrofiberhanddukar för tvätt.
 • 1-2 mikrofiberhanddukar för avtorkning.

Alltså en ganska enkel uppsättning!

 1. Börja med att fylla din tvätthink till 3/4 med vatten. Om du tvättar på vintern, använd gärna varmt vatten, det gör det bekvämare att arbeta och vattnet kommer inte att frysa.
 2. Häll 2-4 kapslar med Rinseless tvättmedel i hinken. Följ eventuellt instruktionerna på produkten - det kan variera något. Blanda innehållet med handen eller liknande så att du får produkten fördelad i hinken. Det ska inte skumma – så blanda försiktigt.
 3. Lägg dina handdukar, som du ska tvätta med, i hinken. Se till att "knåda" dem väl. Du kommer att märka att de blir väldigt lena/mjuka.
 4. Nu är du redo att sätta igång!

Om din bil är väldigt smutsig kan du med fördel blanda upp en del av Rinseless-produkten i en atomizer, och fördela en del av produkten med atomizern på de ställen där bilen är särskilt smutsig innan du startar. Det kan vara på framsidan där det kan finnas många insekter, eller på den nedre 1/4 av bilen där bilen ofta är som mest smutsig. Detta säkerställer att de områden där det finns mycket smuts blir extra uppmjukade. 


Detta kommer att underlätta arbetet med att tvätta dessa ytor senare.

 1. Börja med att ta den första handduken ur hinken. Vrid den något - dvs. handduken måste vara blöt, men den får inte rinna eller droppa av vatten. 
 2. Vik mikrofiberhandduken två gånger eller tills du har en storlek som ligger bra i handen. Anledningen till att du behöver vika handduken är så att du får fler rena ytor.
 3. Nu kommer tekniken, och den är lite speciell - du kan kolla på bilderna vid tveksamhet: För hand och handduk över en yta på ca. 50-60 cm i en rak linje. Dvs. du börjar med att röra med den främre delen av handduken, men på grund av din handrörelse slutar du med att röra med den bakre delen av handduken. Anledningen till att du behöver göra denna rörelse är att du måste ha handduken "med dig" för att ta upp smutsen med hela ytan. Om du inte gör denna rörelse, trycks bara smutsen framför dig eller på framsidan av handduken. Förutom att vi inte får bort smutsen så är risken större att vi repar lacken när vi trycker den framför oss. Du kan eventuellt öva på några mindre ytor åt gången.
 4. Vänd mikrofiberhandduken till en ren sida och gå vidare till nästa yta. Använd aldrig samma sida av handduken två gånger – utan vänd och vik efter varje drag så att du hela tiden arbetar med en ren sida. När du inte längre har rena sidor, lägg mikrofiberhandduken åt sidan och ta en ny ur hinken.
 5. När du har "tvättat" taket, en dörr eller en panel - torka bort överflödig produkt/vätska med en torr mikrofiberhandduk.
 6. Fortsätt så här runt hela bilen.

Så var det klart! - och med lite övning kommer du att upptäcka att en utvändig tvätt av din bil max tar 20-30 min allt inkluderat.


Om du vill försäkra dig om att din lack är lite lättare att tvätta i framtiden kan du förstärka ditt lackskydd  med antingen en Detail Spray, en Silica Spray, en lackförseglare eller ett vax efter processen. Och såklart, förutom att skydda din lack så ger dessa produkter en otrolig bra look till din lack.


Om du inte så mycket varje månad, ifall din bil aldrig hinner bli så smutsig eller du kanskebara är typen som vill ha det så enkelt som möjligt, så kanske du ska titta närmare på denna tvättmetod!

Metod 3: Waterless Wash - Biltvätt utan användning av vatten!

När bilvårdsnördar träffar varandra går snacket ibland om vad de nyaste tvättmetoderna är. Biltvätt utan användning av vatten har varit en sådan. Likt tvättmetoden utan rinnande vatten, så är den vattenlösa tvättmetoden något som kan ge de erfarna bilvårdarna rysningar.


"Du skrapar lacken på det viset".


Vi erkänner vi till en början hade detta perspektivet, men efter att ha testat produkterna så kan vi säga att Waterless Wash är här för att stanna. 

Det ska sägas att vi inte rekommenderar en Waterless Wash som endaste tvättmetod, alltid. Speciellt om du har en bil som blir mycket smutsig. 


Men för de flesta entusiaster, som tvättar varje helg eller flera gånger i veckan och där bilen ofta inte hinner bli annat än dammig – då ersätter en Waterless Wash-burk många gånger den traditionella tvätthinksmetoden. Är du typen som skulle vilja börja tvätta själv, men det enda du vet om biltvätt är vad biltvätten kan prestera – då är det ändå en tvättmetod som är säkrare än biltvätt!

Även om vi inledningsvis beskrev att säker och repfri biltvätt handlar om att röra lacken så lite som möjligt med något annat än vatten – så är även bilvårdsprodukternas egenskaper en vital del. För det är utvecklingen av biltvättprodukter som har gjort det möjligt för oss idag att tvätta vår bil utan användning av vatten.


Anledningen till detta är följande. Produkter har utvecklats vars egenskaper är:

 1. Den innehåller så mycket smörjmedel att det är minimalt med motstånd mellan din mikrofiberhandduk och lacken. Det minskar risken för repor.
 2. Det har en tillräcklig renande effekt, så de löser faktiskt också upp smutsen och du behöver minimalt med krut för att få bort smutsen.
 3. Kan användas på lack, glas, fälgar etc.
 4. Det lämnar lacken utan ränder.

"Allt låter väldigt bra, men hur gör man?"


Innan vi kommer så långt kan vi säga att det enda du behöver för att tvätta din bil med Waterless Wash är följande:

 1. Waterless Wash tvättprodukt i en sprayflaska.
 2. 3-6, 350 GSM mikrofiberhanddukar - beroende på storleken på din bil.

Och så är det tvättmetoden. Och det är nästan synd att kalla det så – för det ligger inte så mycket i det. För det handlar helt enkelt om 2 saker. Spraya på produkten och torka av produkten. Men eftersom vi är nördar, och det är ni där ute som måste ha den bästa upplevelsen av produkten – följ då dessa enkla steg

 1. Börja alltid från taket på bilen och jobba dig nedåt. Har du ytor på bilen som är lite smutsigare än andra kan du med fördel bara spraya lite Waterless produkt på de ytorna först, så att produkten kan sitta och verka lite längre här – innan du kommer hit. Det kan vara insekter på fram- och sidospeglarna, den sista 1/4 av sidan av bilen och den bakre stötfångaren.
 2. Ta ut en av de torra rena mikrofiberhanddukarna och vik den två gånger.
 3. Spraya Waterless Wash på ett område av ca. 50 cm. Om ytan är lite smutsig kan du blöta ett större område och vice versa mer smutsigt - ett mindre område.
 4. För handen och handduken över en bit på ca. 50-60 cm i rak linje. Dvs. du börjar med att röra med den främre delen av handduken, men på grund av din handrörelse slutar du med att röra med den bakre delen av handduken. Anledningen till att du behöver göra denna rörelse är att du måste ha handduken för att ta upp smutsen med hela ytan. Om du inte gör denna rörelse, tryck bara smutsen framför dig eller på framsidan av handduken. Förutom att vi inte får bort smutsen så är risken större att vi repar lacken när vi trycker den framför oss. Du kan eventuellt öva på några mindre bitar åt gången. Smutsen på den bit du nu har är torr är nu borta. Om du inte startar, ta steg 3 och 4 en gång till.
 5. Vänd handduken till den rena sidan och torka efter - så den blir torr.
 6. Vänd handduken till en ny ren sida och fortsätt.

Det var det - nu är du klar, och har du gjort som beskrivits ovan så har du en läcker ren bil.


Vill du då införa någon form av ytterligare skydd, så är lacken redo för det.


Det var de 3 biltvättsmetoderna. Vi hoppas att du hittar en lösning som passade dig, eller fått lite input om hur du tvättar din bil.


Kanske är du lite som oss - använd alla 3, men efter behov. För det är vad det handlar om. Det finns återigen anledning att använda mer krut på biltvätten än absolut nödvändigt. För vårt enda mål är att bilen ska vara ren utan att vi repar den.


Rekommenderade produkter för Waterless Wash:

Se här hur Matthias förklarar hur man gör en Waterless Wash (på danska):