Polering av bilen

Polera bilen » Så gör du!

Här kommer den ULTIMATA guiden för att lära sig att själv polera sin bil.
Guiden bygger på vad våra elever lär sig när de deltar i våra bilvårdskurser.

Detta innebär att du får all den kunskap du behöver, men utan den praktiska erfarenhet och individuella stödet som du får på en av våra kurser.

Läs vidare nedan för att få reda på vad du behöver för att polera just din bil på ett perfekt sätt! 

Hur polerar jag min bil?


Det finns ett antal steg som vi måste gå igenom för att du ska kunna polera din bil.


Men du kan vara lugn:

Vi kommer att gå igenom alla steg 👍

Det vi kommer att gå igenom är följande: 

 • Varför polera bilen?
 • 5 steg innan du polerar din bil
 • Välja polermaskin
 • Att välja polertrissor
 • Val av polish
 • Hur du polerar din bil
 • Avslutande lackförsegling


Hvordan polerer jeg bil


Varför polera bilen?

När du polerar lacken så kan du ta bort vaxmärken, hologram, bleknade ytor och i allmänhet få din bil att glänsa på nytt.


Genom att polera och rengöra lacken får du den också rengjord på djupet, så att eventuell flygrost och annat smuts försvinner, vilket lämnar lacken helt rent. 


Detta gör det lättare att underhålla bilen i framtiden.


5 steg innan du polerar din bil

Innan du polerar din bil ska du gå igenom 5 steg. Det kan låta mycket - men det är faktiskt ganska logiskt när du väl har börjat. Varje steg handlar om att få bilen så ren som möjligt, utom det sista steget, som handlar om att torka av bilen och göra den redo för lackering.


Och innan du börjar med de 5 stegen är det en fördel om du har mätt ditt lack, så att du vet om du kan polera på den eller om lacken är för tunn!


De 5 stegen är:

 1. Tvätta av bilen
 2. Ta bort eventuell flygrost
 3. Ta bort eventuell tjära
 4. Rengör lacken med hjälp av en clay bar
 5. Torka av bilen

Tvätta av bilen - Steg 1


Det första steget innan du kan börja polera din bil är att tvätta av den helt och hållet. Använd tvättmetod 1 från den stora guiden för biltvätt för att göra detta.


Kort sagt betyder det att du ska tvätta den med tvåhinksmetoden.


Om du har vårt grundläggande tvättkit är det tvätt med Auto Glanz Pure och handtvätt som gäller.

Vask af bil inden polering


Ta bort flygrost - Steg 2


Nu kommer du - särskilt om du har en vit eller ljus bil - se att det finns några små röda fläckar kvar i lacken som du inte har fått bort helt och hållet 🔴. 


Försök inte att skrubba bort dem med en svamp, använd istället ett specifikt medel till för att avlägsna flygrost så som Auto Glanz Blood Tonic.


Den fungerar helt enkelt genom att spraya på den drabbade ytan, vänta 5 minuter och skölja av med rent vatten (får inte torka in).


Ta bort tjära - Steg 3


Efter du har tagit bort flygrosten så kommer du förmodligen också att få några små svarta fläckar ⚫. Dessa måste tas bort med ett tjärborttagningsmedel. Använd Auto Glanz Spar-Tar för detta. Spraya på - vänta 5 minuter, skölj av. 


Spraya endast på området du vill behandla. Även detta får inte torka och ska noggrant sköljas av efteråt.

Flyverust og tjærefjerner


Rengör lacken med hjälp av en clay bar - Steg 4


Även om du har rengjort lacken kemiskt från både flygrost och tjära finns det förmodligen några små ytor som du inte riktigt kan få rent.

Du kan känna det genom att dra handen över lacken. Du kommer känna en ojämn och trögare yta och om du lägger örat på lacken och drar fingret över lacken kan man höra ett högre ljud.


Det är därför som du behöver en clay bar och ett smörjmedel. Spraya Auto Glanz Lubed på lacken och kör med din clay bar för att se till att lacken alltid är välsmord och i bra skick.


När du arbetar med din clay bar kommer du att se och känna att den tar med sig smuts allt eftersom. Vik din clay bar när den blir "för smutsig" och fortsätt till nästa yta.

Claybar og lube

I slutändan är det enda som återstår att torka av hela bilen. Om clay baren har fått jobba rejält kan det vara en bra idé att tvätta hela bilen igen med bilschampo, men annars är det bara att torka av den. 💧


Om du har vårt baspaket för tvätt kan du använda torkhandduken här.


Sedan är du redo att börja med det roliga - polera bilen 🚗


LÄS ÄVEN: Guide för att torka av bilen


Val av polermaskin


När du ska välja en polermaskin till din bil finns det ett antal saker du ska tänka på.

Vi har redat ut hur du väljer en polermaskin i vår utmärkta guide.


Kortfattat handlar det om huruvida man ska välja handpolering, maskinpolering eller en kombination av de två.


Med paketlösningen som utgångspunkt har vi gjort valet till dig i form av vår polermaskin med 15 millimeter sving.


Den passar riktigt bra till alla större ytor.


Det kommer att finnas ställen som den inte når (krokar på stötfångare, under dörrhandtag och liknande), men det är en kompromiss för två maskiner:


En liten maskin till kofångare, emblem, lister med mera. Och en stor maskin till tak, sidokjolar, dörrsidor med flera. 


Valg af polermaskine


Val av polertrissor


När du har valt polermaskin ska du välja vilka polertrissor som du vill använda. Vi förstår ifall du är osäker på vilken du ska välja, eftersom utbudet är stort och det är svårt att veta vad som skiljer varje produkt åt.


Polertrissor delas in efter hårdhet, där ulltrissor är hårdast mot lacken och skumtrissor går från mycket hårda till mycket mjuka. Ju hårdare skumtrissan är, desto mer lack kommer den att ta bort under poleringen, vilket kommer att ta bort fler repor, men medför en större risk för att ta bort för mycket lack, så att du träffar grundskiktet.


Dessutom är det stor skillnad på lack och lack, beroende på både märke och modell. 


Vi rekommenderar att du testar med de polertrissor som kommer tillsammans med polermaskinen, börja med den mjukaste och arbetade dig fram till de hårdare om lacktjockleksmätaren ger dig fritt fram 😁.


Val av polish


I vårt poleringspaket får du 3 polermedel:


HC4000 - passar till ulltrissor.

HC3000 - passar till orange/medium trissor.

HC2000 - passar till gula/fina trissor.


Beroende på vilken polertrissa du har valt är det lätt att ta reda på vilket polish du ska använda tillsammans med trissan.


LÄS OCKSÅ: Bäst polish till din bil


Så polerar du bilen

Nu har vi äntligen kommit till poleringen.


Om du fortfarande läser och är med oss är du nu redo att börja polera, förutsatt att du har din polermaskin, polertrissa och polish redo.


Ta därefter den medföljande tejpen från lackkorrigeringspaketet för att täcka upp lister, emblem, kromdetaljer, plast och allt annat som inte är lämpligt att polera på, inklusive strålkastarkåpor.


Afdækning med tape på lister


Börja eventuellt på ett mindre synligt ställe, eller på en testyta tills du känner dig bekväm med att styra polermaskinen.


Dela därefter in bilen i områden på cirka 60x60cm.


Mät området med en lacktjockleksmätare så att du vet om det finns tillräckligt med lack för att polera ytan innan du börjar.


Mål laktykkelse inden polering af bil

Första gången du använder polertrissan kan du lägga på lite mer polish, men annars räcker det med 3-4 droppar på trissan och att köra i horisontella och vertikala rörelser långsamt i 3-4 omgångar.


Torka sedan av området med en av de medföljande mikrofiberdukarna för att kontrollera om du har uppnått det önskade resultatet. Det är en fördel om du har ett starkt ljus för att se tydligt kunna se förändringarna i lacken, använd till exempel en ljuspenna för detta.


Beroende på bil och önskat resultat kan du köra med endast HC3000 och medium trissor, men det kan också vara nödvändigt att polera i två steg. Börja isåfall med ulltrissan och HC4000 i den första omgången och sedan med gula polertrissor och HC2000 på samma område efteråt för att avsluta.


Därefter gå runt bilen och se över lacken. Om du upptäcker ett ställe där du inte kan komma till med polermaskinen kan du antingen ta av polertrissan och gå igenom över området för hand, eller så kan du lägga lite polermedel på en av mikrofiberdukarna och polera ytan.

Avsluta därefter med att spraya området med en "förberedande lackförseglingsspray" - vilket i detta fallet är Silicone Off, som ingår i paketet.

Første gang med polermiddel på


Få hjälp att polera


Ovanstående är en lång process, men den är enkel när du väl har börjat. Det som kan vara svårt de första gångerna är att bedöma hur mycket du ska polera på ett visst område och med vilken trissa och polish. 


Er du typen, der gerne vil prøve det i praksis med oplæring inden du går i gang selv - kan vi anbefale os at du tilmelder dig vores basis bilpleje kursus. Är du typen som föredrar att praktiskt testa innan du testar på din egen bil rekommenderar vi att du går en poleringskurs hos oss eller hos din närmaste bilverkstad.


Här blir du guidad och tränar på icke ömtåliga ytor innan du testar på din egen bil.


Bilpleje kursus træning i polering


Avslutande lackförsegling


När du har polerat bilen får du ett glänsande resultat.


Men:


Du bröt ned lackskyddet när du polerade.


Ifall du inte skyddar din lack efter polering så kommer ditt hårt förvärvade blänkande resultat att snabbt försvinna.


Därför måste du skydda den med en av de två varianter som ingår i produktpaketet.


LÄS OCKSÅ: Nanobehandla din bil 

Slutsats - hur polerar man en bil?


Det finns ett antal steg att gå igenom när du polerar. Därför har gjort det enkelt för dig genom att samla allt i ett paket för lackkorrigering och försegling.

Om du har några frågor om polering av din bil - kontakta oss i chatten längst ner till höger.


Lycka till!

Vanliga frågor om bilpolering

 • Vanliga frågor

Är det svårt att själv polera bilen?

Det er som udgangspunkt ikke svært at polere bilen selv. Der er noget grundteknik, der kan være en fordel at få undervisning i gennem vores bilplejekurser. Men du kan også sagtens selv gå i gang og bruge denne guide til polering. Det är i allmänhet inte svårt att polera bilen själv, men det finns några grundläggande tekniker som kan vara bra att lära sig genom våra kurser i bilvård. Alternativt kan du också enkelt komma igång själv genom att använda den här guiden för polering. 

Vilket resultat kan jag förvänta mig?

Du kan förvänta dig att öka lackens glans, avlägsna orenheter och mindre repor från tvätt och slit. Större repor som kan kännas med nageln är svåra att ta bort.

Behöver jag gå igenom alla 5 stegen i er guide?

Nej, du kan hoppa över rengöringen av tjära, flygrost och clay bar - men i gengäld förvänta dig ett sämre slutresultat. Om lacken är mycket skadad bör du inkludera alla 5 steg för ett bra resultat.