bilschampo

Bilschampo Guide

Här kommer den ultimata guiden för att välja bilschampo till DIN bil

 I denna artikel kommer vi guida dig till rätt bilschampo för just din bil.

Vi kommer att gå igenom:

  • Kort om de olika typerna av schampo.
  • Bilschampo med eller utan vax?
  • Vilket bilschampo som är bäst i test.
  • Varför du inte ska göra ditt eget schampo.


Varför ska man använda ett bilschampo?Det finns flera goda anledningar till att använda sig av ett bilschampo när man ska tvätta sin bil. 


Det hjälper till att få bort smuts med sin skummande formula. Det tillför smörjmedel som minskar friktion mellan lack och tvätthandske och således minskar risken för att repa lacken under tvätt.


 Ett bilschampo hjälper även till att underhålla det skydd som din lack redan har och kan tillföra glans.

bilschampo Auto Glanz Pure

Vad innehåller ett bilschampo?


Innehållet varierar beroendes på vilken typ av bilschampo det är. Gemensamt för alla typer är dock att det innehåller lättnedbrytliga tensider, vilket är det aktiva ämnet som hjälper till att lyfta smutsen från lacken. Det bästa bilschampot är även pH-neutralt vilket gör det mer skonsamt för lacken och ditt eventuella lackskydd, men även för miljön. 


Hur man använder ett bilschampo


Det första man ska ta reda på är blandningsförhållandet, alltså hur mycket schampo man ska blanda med vatten. Därefter så är det dags att välja något att tvätta bilen med, det brukar vara en tvätthandske eller en tvättsvamp.


För att distribuera skummet över bilen så kan man använda sig av en skumlans (ifall ditt bilschampo är gjort för att brukas med hjälp av en skumlans) eller manuellt påföra schampot med hjälp av tvätthandsken/svampen. En generell tumregel är desto mer skum desto bättre då det ger mindre friktion mellan tvätthandsken och lacken vilket resulterar i mindre risk för repor.


Bilschampot blandas vanligtvis i en tvätthink. Du bör ha två hinkar. En tvätthink för att blanda bilschampot i, och en med rent vatten.

Därefter blöter du din tvätthandske i tvätthinken med bilschampo och tvättar en panel och sedan sköljer du av eventuellt smuts i hinken med rent vatten. Fortsätt såhär med nästkommande paneler. 


Är bilen väldigt smutsig så vänta med att tvätta den smutsigaste delen av bilen (underedet) tills du har tvättat resten av bilen.Vilket bilschampo ska man välja? 

Vilket som är det bästa bilschampot för just din bil beror på lite olika faktorer. Vill du ha en glansig look i slutet kan det vara en bra idé att välja ett bilschampo med vax, polymer eller SiO2. Det finns bilschampo som kan användas utan vatten, bilschampo för mattlack, bilschampo som kan användas i solen, som passar för högtryckstvätten. Ja, listan kan göras lång. Det beror mycket på vilken typ av bil och lack du har samt vilket resultat du är ute efter, ifall du har ett lackskydd som du vill behandla eller inte.


Gemensamt bör dock vara ett bra skum som ger gott om smörjmedel vid tvätt.


Vi går igenom alternativen för att välja bilschampo nedan:

Bilschampo med eller utan vax

Det är den stora frågan bland många bilintresserade! Mycket är upp till smak och typ av lack samt färg. Är du mer personen som föredrar att skydda din lack periodvis med ett "riktigt" vax, eller försegling och vill framhålla de underliggande skyddet så är schampo utan vax det som de flesta föredrar. Är du däremot den som inte har ett lackskydd och tvättar din bil relativt ofta så tycker många det är smidigt att använda sig av ett schampo med inbyggt vax, och det lämnar lacken med en extra glans. 

 

Bilschampo med vax


Ett schampo med vax är en två-i-ett-produkt. Det innehåller rengöringsmedel (tensider) som hjälper till att rengöra bilens yta, samtidigt som den lämnar kvar ett tunt lager vax som hjälper till att skydda lacken mot föroreningar samt ge lacken en extra glans. Produkter som dessa kan bespara dig det extra steget att vaxa din bil. Speciellt om du underhåller din bil ofta. 


De rekommenderade bilschampona med vax är:

Bilschampo utan vax


Ett mer renodlat bilschampo utan några vaxtillsatser passar mer tilldig som i förväg redan har ett lackskydd, eller som gärna vill lackförsegla din bil vilket ger en längre hållbarhet än det du hittar i ett bilschampo med tillsatt vax. Är din bil keramiskt förseglad bör du även se till att använda ett bilschampo utan vax.


De rekommenderade bilschampona utan vax är:


Bilschampo för mattlack


Ett bilschampo för speciellt folierade ytor och mattlack ska inte innehålla någon glansgivande effekt eller vax då det kan förstöra folieringen.


Den bästa produkten till mattlack och folierade ytor är: 


Bilschampo för högtryckstvätt


Ifall du gärna vill använda ditt bilschampo tillsammans med din högtryckstvätt genom en skumlans så är det viktigt att ditt bilschampo är gjort för detta. Processen i sig är densamma som för en handtvätt men det räcker med en tvätthink med rent vatten för att sköja av din tvätthandske under tvättens gång. 


Vi kan rekommendera följande bilschampo som är utvecklat för användning i en skumlans:

 


Bilschampo med färg


Vi rekommenderar inte att du använder bilschampo med färg. Ifall du önskar att lyfta fram glansen i din lack rekommenderar vi istället att du använder dig av våra vax med tillsatt färg.

 


Bilschampo med glans


Flertalet bilschampo kan höja glansen på din lack efter tvätt beroende på vilken teknologi som används i schampot. Det efterföljande skyddet du får beror på vilken teknologin som finns i schampot. Ett schampo med vax ger en skyddande hinna efter tvätt och lättare glans. Ett schampo med polymer eller SiO2 kommer vanligtvis ge ett bättre vatten- och smutsavvisande skydd samt ordentligt med glans.


Ett av våra schampon som ger mest glans är:

 

Bilschampo utan vatten


Tror det eller ej, men det finns faktiskt bilschampo som inte kräver vatten.  Endast bra mikrofiberdukar. Det finns flera typer här men det alla har gemensamt är att för att det ska ge ett gott resultat krävs det att bilen inte är för smutsig då det kan leda till att man drar smuts runt med dukarna och repar lacken. 


Vi rekommenderar följande:

 

Skummande bilschampon


Rengöringseffekten hos ett bilschampo ligger inte enbart i hur mycket skum det producerar. Det finns många schampon som inte skummar överdrivet men som ändå rengör väldigt bra. Argumentet för ett tjockare skum kan vara att det kan sitta längre på lacken innan det behöver tvättas av vilket kan leda till högre upplösning av smutsen på lacken. 


Några av de mest skummande är:


Väldoftande bilschampo


Många kanske kan tycka att det är egenskaperna som är det viktigaste men om man jobbar med bilvård eller tvättar ofta så kommer användarvänligenheten att påverkas avsevärt av om schampot är luktar gott eller inte. Läs produktbeskrivelsen för varje schampo. Se alla bilschampo här>> 

 

Bilschampo som inte bryter ned vax


De som redan har vaxbehandlat sin bil kan njuta av sitt skydd under flera månader ifall det har gjorts på rätt sätt, och då vill man inte bryta ned sitt vax när man tvättar bilen veckan efter. Det finns flera schampon som klarar att rengöra lacken på ett utmärkt sätt men som är snälla nog mot ditt vax och bryter inte ned det. Det viktigaste är att du inte använder alkaliska eller syrabaserade produkter, undvik även avfettande medel. Använd istället ett pH-neutralt schampo. 

 


Miljövänligt bilschampo


Det finns två sätt att tvätta bilen med mijön i åtanke. Det första är att använda sig av bilschampo vars ingredienser inte skadar miljön och är biologiskt nedbrytbara i naturen. Ett annat är att använda sig av ett vattenlöst bilschampo där du inte behöver använda vatten vid tvätt samt ingredinserna kan brytas ned i naturen. Produkten No Rinse från Optimum kan du låta rinna av direkt på din gräsmatta efter tvätt då den använder sig av en avancerad polymerteknologi. Läs mer om Optimum No Rinse här>>


pH-neutrala bilschampo


Ett pH-neutralt schampo är det säkraste valet när du ska välja ett bilschampo. Ett högre eller lägre pH-värde ger visserligen en högre rengöringskraft men med ökad styrka så bryter dessa också helt eller delvis ned lackskydd vilket du bör undvika ifall du har skyddat din lack sedan tidigare.


Om du har behandlat lacken med en keramiskt lackförsegling kan det vara bra att använda en produkt som Good Stuff Sour Shampoo med jämna mellanrum för att bryta ner eventuella mineraluppbyggnader i lacken. 


Vilket bilschampo är bäst?

Vask af bil inden polering

Vilket det bästa schampot är beror på hur du vill att din bil ska se ut! Schampon kommer i olika styrkor och väsentligt för alla är att de innehåller gott om smörjmedel. Men det viktigaste är självklart att det ska kunna ta bort smutsen på lackens yta. Detta förenklas med ett bra skum. Har du redan ett lackskydd så kan ett renodlat bilschampo vara att föredra. Detsamma gäller om du önskar ge extra glans till lacken och skydda på samma gång är ett vax, polymer eller SiO2 schampo ett bra val. Ett pH-neutralt schampo gör också att du inte bryter ned lackskyddet som redan finns på bilen. 


Vi har ändå valt ut några favoriter i varje kategori:

Bästa bilschampot med vax


Det bästa bilschampo med vax är enligt oss Auto Glanz Bubblicious. Den tillför massor av skum, billig och ger lacken en vacker och fin glans med hjälp av sitt inbyggda vax. Då schampot är högkoncentrerat ska du endast använda lite produkt åt gången. Doftar fräscht av tuggummi.


Bästa bilschampot utan vax


Det bästa bilschampot utan vax är enligt oss Auto Glanz Pure. Det ger ett tjockt lager skum och är högkoncentrerat vilket gör det väldigt drygt, så du behöver endast använda lite schampo åt gången. Det gör tvätten säker med sitt höga innehåll av sköljmedel och lämnar lacken ren och fin!


 

Bilschampo till båten


Det går även bra att använda ett bilschampo när du ska rengöra din båt! Du kan med fördel använda ett bilschampo med vax, ifall båten inte har något annat skydd sedan tidigare.

 

Bilschampo till husvagnen


Du går helt utmärkt att använda ett vanligt bilschampo för att rengöra din husvagn. Fokus bör ligga på att ta bort alger (görs med Auto Glanz Brute) och att ha rätt verktyg för rengöring. Använd en lång stång med en mjuk mikrofiberduk för rengöring på höjden och på taket. 

 

Göra eget bilschampo


Ett bra bilschampo innehåller flertalet ingredienser och är svårt att sammanställa på egen hand. Vi rekommenderar inte att man försöker tillverka bilschampo själv. 


Undvik därför att använda:

  • Hårschampo
  • Håndtvål
  • WD40


Ifall du bryr dig om att ta väl hand om din bil.

 

Använda diskmedel som bilschampo


Man kan tro att det kanske går bra att använda sig av Yes som bilschampo men faktum är att det hör hemma i köket och inte på lacken. Det kan möjligtvis bryta ned lackskydd och skada lacken.